Codul Fiscal 2022 – s-a schimbat schimbarea cu impozitele la locuințe, pe clădiri: ce trebuie să știi dacă vrei să-ți cumperi o casă, să vinzi
În 2022, Codul Fiscal din România a suferit mai multe schimbări importante. Nu toate au intrat în vigoare în același timp, însă, iar unele se pare că vor întârzia și mai mult. Nu de alta, dar autoritățile române se mai și răzgândesc.
Aplicarea noului mecanism de calcul al impozitelor și taxelor locale ar putea fi amânată. Anunțul pe marginea acestui subiect a venit de la premierul Nicolae Ciucă și, în principal, vizează impozitele pe clădiri, locuințe, apartamente. În teorie, toate acestea ar fi trebuit să se aplice din 2023, dar în urma unor discuții purtate la începutul acestei săptămâni de șeful Guvernului cu reprezentanții asociațiilor primarilor, aparent, nu există timpul necesar pentru adaptarea regulilor ”din teren” la noile prevederi din Codul Fiscal.
Ce se întâmplă cu impozitul la casă
„Am avut ieri o întâlnire cu Asociaţia primarilor de comune, cu Asociaţia primarilor de oraşe, de municipii şi Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România. Fiecare dintre ei au ridicat această problemă, prin care au scos în evidenţă că mecanismul care ar trebui pus în funcţiune odată cu acea prevedere din ordonanţă este cât se poate de complicat şi, practic, nu există timpul necesar astfel încât să existe o corelare între normele care sunt prevăzute în structurile notariale, cele care sunt prevăzute şi după care lucrează administrativ în interiorul primăriilor şi la nivelul autorităţilor locale”, a declarat, Nicolae Ciucă.
Cel mai probabil, amânarea va fi pe un an de zile, iar modificările vor intra în vigoare din 2024. Cu toate acestea, oficialul s-a rezumat la a afirmat că particularitățile amânării vor fi discutate în coaliția guvernamentală. „Ca atare, am preluat propunerea şi a rămas ca, împreună cu ceilalţi membri ai coaliţiei, să analizăm şi, în funcţie de decizia pe care o vom lua în coaliţie, să prorogăm, nu să anulăm, ci este vorba de o prorogare de termen.”, a spus Ciucă
Varianta cu amânarea de un an, până în 2024, a fost vehiculată și de către primarul Clujului, Emil Boc. „Am obţinut angajamentul premierului că se va amâna intrarea în vigoare a Codului fiscal până când aceste acte normative se vor pune în acord şi mecanismele de punere în practică a prevederilor vor fi clarificate. Este vorba de zona de impozitare și taxe locale din Codul fiscal – cu un an de zile”, a precizat edilul.
În ceea ce privește modificările din Codul Fiscal care ar fi trebuit să-și facă simțite efectele de la începutul anului viitor, referitoare la clădiri și spații de locuit, lista este următoarea: de la sistemul actual de impozitare, calculat în funcție de materialele de construcție, poziția în localitate și rangul localității se va trece la stabilirea valorii impozabile în funcție de valorile din grilele notariale. De asemenea, se va elimina din Codul fiscal noțiunea de clădire cu destinație mixtă, impozitul pentru clădirile cu dublă destinație (rezidențială și nerezidențială) urmând să se stabilească în funcție de destinația majoritară, conform avocatnet.ro.